zondag 4 juni 2006

De volgende laag
Zoals je ziet zijn we inmiddels de diepte ingegaan. De eerste 20cm laag is eraf. Het zwaarste was de ton voor de pomp. Onder je eigen niveau spitten blijkt heel zwaar. Tino's rug was er niet tegen bestand. Daarna valt eigenlijk alles mee. Behalve de hoeveelheid verplaatste aarde! Ik las dan ook dat elke kuub die je uitgraaft in volume met 30% toeneemt! Iets om je te realiseren voor je begint.
Gelukkig weet Willem veel mensen die uitgerekent nu weer graag aarde willen hebben. Dat scheelt. Eerst een plek weten waar je aarde heen kan is in alle gevallen een meer logische volgorde en aan te raden..

Tussen de avond4daagse, zware buien en on-mei-se koude zijn we al op de 50cm laag aangekomen, nog meer zand waar Willem gelukkig ook weer mensen voor wist. De bult is nu dan ook tot een overzichtelijke berg teruggebracht die weer nodig is om het geheel straks af te werken.
Vandaag kan ik dan ook, bij aangenamer weersomstandigheden.., nog verder de diepte in en de uituindelijke binnenvorm gaan bepalen.
Op naar de 80cm en beyond!

3 opmerkingen:

Aldert zei

Wat een diepgravende veranderingen bij jullie! Dat gewroet zal heel wat zweetdruppeltjes hebben gekost.
Ik heb zelf ooit een vijver aangelegd in de tuin van ons studentenhuis in Wageningen. De aarde heb ik niet afgevoerd, maar is er gewoon omheen gedrapeerd, zodat je een 'heuvelrugje' eromheen kreeg. Was leuk omdat de planten die er pootte ook meteen goed te zien waren, bovendien was het ook meteen een mooie natuurlijke afscheiding naar de tuin van de buren toe.
De vijverplanten waren meestal stekjes uit het wild. Maar zo heb ik ooit ook de onvergeeflijke fout gemaakt om kroos in de vijver te gooien, wat in no-time de hele vijver overwoekerde. Van tijd tot tijd wegscheppen helpt niet echt, want dat spul vermeerdert zich zo snel! En je kunt niet alles wegscheppen, er blijft altijd wat over. Je kent misschien dat raadseltje wel: Een kroosplantje verdubbelt zich in één dag. Het komt in de vijver terecht en in na drie weken is de vijver halfvol met kroos. Hoe lang duurt het dan nog voordat het vijveroppervlak helemaal vol met kroos zit? Juist, één dag.
De vissen die we korte tijd in de vijver hebben gehad waren al snel opgegeten door de katten in de buurt. Bovendien waren we niet zo trouw met het verwijderen van organisch materiaal dat naar de bodem van de vijver zakte, zodat op de bodem van de vijver een rottende laag bladeren en dergelijke ontstond, wat volgens mij ook niet zo goed was voor het ecosysteem.
Het riet dat wij gepoot hadden prikte uiteindelijk het landbouwplastic kapot, waarmee we het water tegenhielden, waarna de vijver ten dode opgeschreven was.
Nog een tip: zorg dat je watervlooien in je vijver krijgt, dat schijnt voor het natuurlijk evenwicht heel goed te zijn. Die beesten eten de algen op en houden zo het water helder heb ik gehoord. Ik weet trouwens niet of de watervlooien voedsel zijn voor de vissen, denk het wel trouwens, maar misschien dat je met een kleine rietkraag in de vijver een plek kunt bieden waartussen watervlooien en andere kleine waterbeesten zich kunnen verschuilen. Bescherm de onderkant van de vijver dan niet met landbouwplastic, zoals ik destijds heb gedaan. Ik betwijfel zelfs of vijverfolie tegen riet bestand is.
Leuk trouwens om de ontwikkeling zo van boven te kunnen zien.

Aldert

P.S. Nu weer eitjes kopen in plaats van uit eigen tuin. Leven de kippen nog?

Aldert zei

Nog een tip: Mijn ouders hebben voor hun vijver veel gehad aan de vijvertuinen van Ada Hofman, auteur van verschillende vijverboeken. Het zijn ongeveer 30 tuinen met daarin 50 vijvers die zijn geprojecteerd rondom drie grote natuurvijvers. Ze geeft voorlichting en verkoopt ook van alles voor de vijver.
http://www.adahofman.nl/

Aldert

Anoniem zei

Heey mams,

Succes met de tuin he! Ruben komt vast Tino nog wel even helpen v.d. week...

Tot woensdag

xx Lotte