zondag 22 juni 2008

Helder

Het water van de vijver is prachtig helder. We hebben dit jaar amper last van draadwieren. De theorie dat onbedekte zandgrond veel sporen van draadwieren je vijver in doet stuiven lijkt bij ons te kloppen. Nu overal weer gras en planten de grond bedekken waait er niet veel meer in. Een deel van de tuin heeft nu een geel tapijt van bloeiend penningkruid. Precies wat vorig jaar de bedoeling was. En van twee plantjes stek je dus genoeg om in een jaar alles bedekt en bloeiend te hebben.

Dagelijks komen de nymfen van de waterjuffers naar boven gekropen en zien we ze hun prille bovenwaterleven starten. dat gaat niet altijd goed. Soms blijft een staart krom. soms vouwt een vleugel niet mooi uit en soms zitten de vogels al klaar... Toch zie je ze overal in hun frisse kleuren rondzweven of aan bladeren hangen.
Echte libellen zien we minder, maar wel heel verschillende.
de kikkers lijken even helemaal verdwenen. We hopen natuurlijk op een snelle terugkeer, maar nog meer dat we ze gewoon even niet zien.
Ook hebben we een klein raadsel: wie heeft het lelieblad doen scheuren, de stukken eraf? Zijn er vogels zo lomp geland dat het er zo uit gaat zien?
Daarover dus nog geen helderheid.

Geen opmerkingen: